itemtype='https://schema.org/Blog' itemscope='itemscope' class="post-template-default single single-post postid-110 single-format-standard wp-custom-logo cookies-not-set ast-desktop ast-separate-container ast-two-container ast-right-sidebar astra-4.8.6 group-blog ast-blog-single-style-1 ast-single-post ast-inherit-site-logo-transparent ast-hfb-header ast-normal-title-enabled">

Kwiaty cukinii w cieście

Wiosna w pełni dlatego objadam się
młodymi ziemniaczkami, fasolką i mnóstwem zielonej sałaty.

U Lokalnego Rolnika można kupić kwiaty cukinii, dlatego zdecydowałam się na też takie wiosenne danie.

kwiaty w cieście

Jedliście kiedyś kwiaty cukinii?

Miałam okazje spróbować je pierwszy raz i myślę, że to fajny pomysł na przystawkę.

Kwiaty cukinii w cieście
Składniki:
  • 10 kwiatów cukinii
  • 100 g białego sera
  • 2 łyżki jogurtu
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • szczypiorek
  • mąka
  • 1 jajko
  • odrobina piwa
  • olej do smażenia
Z mąki, jajka, piwa i odrobiny soli, przygotowuję ciasto, trochę gęstsze niż na naleśniki.
Ser rozdrabniam widelcem, dodaję jogurt, czosnek, sól i pieprz, a na koniec szczypiorek.
Przygotowuję kwiaty cukinii.
Trzeba usunąć znajdujący się w środku pręcik, ponieważ jest gorzki.
Ja robię to rozrywając delikatnie płatki wzdłuż.

kwiaty cukinii w cieście

Wnętrze kwiatów wypełniam serkiem i zakręcam, aby nic się nie wydostało.
Kwiaty cukinii maczam w cieście i kładę na rozgrzanym tłuszczu.
Ja zanurzyłam całe, ale można zanurzyć tylko część z płatkami, a „łodyżkę” zostawić bez ciasta.
Tak będzie łatwiej.
Smażę, aż się zrumienią na złoto z obu stron.
Odsączam z tłuszczu i podaję 😀
cukinia w cieście piwnym
Macie ochotę spróbować?

>
Scroll to Top