Pasta ze słonecznika i kiszonych ogórków

Na jakimś wyjeździe kupiliśmy pastę ze słonecznika, która bardzo nam zasmakowała. Jednak była z ogórkami konserwowymi więc postanowiłam przygotować w domu podobną, wykorzystując domowe ogórki kiszone. Na dodatek ogórki pochodzą z ogródka moich teściów i są przez nich ukiszone więc są świetnym źródłem flory bakteryjnej, a co za tym idzie poprawiają pracę przewodu pokarmowego i wzmacniają naszą odporność. Pasta ze słonecznika i ogórków kiszonych to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza gdy w lodówce pusto 😉

pasta ze słonecznika i kiszonych ogórków na kanapkę

Ostatnio, jak zapewne większość z Was, stosujemy się do #zostańwdomu. Ograniczamy do minimum wyjścia, zwłaszcza te w duże skupiska ludzi. W związku z tym świetnie sprawdzają się przepisy wykorzystujące składniki, które dobrze się przechowują czyli suche, różnego rodzaju przetworzone warzywa, a z warzyw świeżych te, które można długo przechowywać. Pasta ze słonecznika i kiszonych ogórków to właśnie jeden z takich przepisów, a przygotowany przeze mnie krem z buraków też pasuje do tego klucza.
Mam nadzieję, że pomimo niedogodności dobrze spędzacie ten czas. My trochę pracujemy, ale też staramy się spędzać czas razem. Wspólnie gotujemy, bawimy, a wieczorami nadrabiamy zaległości kinowe. No i oczywiście wybieramy zdjęcia do albumu z 2019 , a i może uda się wreszcie wybrać zdjęcia ze ślubu i wesela. W tym roku czwarta rocznica, a album jeszcze nie uzupełniony. Też tak macie?

Pasta ze słonecznika i kiszonych ogórków

kanapka z pastą ze słonecznika i kiszonych ogórków

Składniki:
szklanka łuskanego słonecznika
3 średnie kiszone ogórki
woda z kiszonych ogórków
kilka gałązek koperku
ewentualnie ząbek czosnek lub dwa
2-3 łyżki oleju rzepakowego zimnotłoczony lub inny


Słonecznik namaczam na noc. Rano wylewam wodę i jeszcze wypłukuję. Dodaję część ogórków, czosnek, olej i trochę wody z ogórków. Miksuję, w razie potrzeby dolewając więcej wody. Dodaję posiekany koperek, i drobno pokrojone ogórki. Mieszam wszystko i serwuję z ulubionym pieczywem.

Smacznego,

Scroll to Top