Zrobiło się trochę chłodniej i można zjeść coś więcej niż chłodnik i sałatę.
Postanowiłam przygotować serduszka drobiowe wg. przepisu, który znalazłam na blogu:
Cycki w Czekoladzie!
Cycki w Czekoladzie!
Gdy zobaczyłam zdjęcie dania od razu skojarzyło mi się ze ślimakami i zapragnęłam wakacji na południu Francji.
Składniki:
- kurze serduszka
- cebula
- natka pietruszki
- czosnek
- masło
- oliwa
- sól i pieprz
Serduszka oczyszczam z tłuszczu i myję dokładnie.
Następnie kroję w plasterki.
Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na oliwę.
(Smażę na oliwie, ponieważ na studiach uczono mnie, że nie powinno się smażyć na maśle i rozgrzewać go do wysokich temperatur)
Dorzucam pokrojone serduszka. Doprawiam czosnkiem, solą i pieprzem.
Smażę pod pokrywką do momentu gdy serca zrobią się miękkie.
I pyszne danie gotowe.
Można zjeść z chlebem lub ugotować kaszę.
Macie ochotę na taką polską wersję ślimaków 😉 ?
A może wolicie gulasz z drobiowych serduszek?