Wiosna w pełni dlatego objadam się
młodymi ziemniaczkami, fasolką i mnóstwem zielonej sałaty.
młodymi ziemniaczkami, fasolką i mnóstwem zielonej sałaty.
U Lokalnego Rolnika można kupić kwiaty cukinii, dlatego zdecydowałam się na też takie wiosenne danie.
Jedliście kiedyś kwiaty cukinii?
Miałam okazje spróbować je pierwszy raz i myślę, że to fajny pomysł na przystawkę.
Kwiaty cukinii w cieście
Składniki:
- 10 kwiatów cukinii
- 100 g białego sera
- 2 łyżki jogurtu
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- szczypiorek
- mąka
- 1 jajko
- odrobina piwa
- olej do smażenia
Z mąki, jajka, piwa i odrobiny soli, przygotowuję ciasto, trochę gęstsze niż na naleśniki.
Ser rozdrabniam widelcem, dodaję jogurt, czosnek, sól i pieprz, a na koniec szczypiorek.
Przygotowuję kwiaty cukinii.
Trzeba usunąć znajdujący się w środku pręcik, ponieważ jest gorzki.
Ja robię to rozrywając delikatnie płatki wzdłuż.
Wnętrze kwiatów wypełniam serkiem i zakręcam, aby nic się nie wydostało.
Kwiaty cukinii maczam w cieście i kładę na rozgrzanym tłuszczu.
Ja zanurzyłam całe, ale można zanurzyć tylko część z płatkami, a „łodyżkę” zostawić bez ciasta.
Tak będzie łatwiej.
Smażę, aż się zrumienią na złoto z obu stron.
Odsączam z tłuszczu i podaję 😀
Macie ochotę spróbować?
>