Arabski tabbouleh po polsku

 
Zmiany, zmiany, zmiany.
Praca, przeprowadzka, wielkie plany na przyszłość.
W moim życiu tyle się dzieje, że sama czasem nie mogę nadążyć 🙂
Potrzeba chwili, żeby wszystko poukładać i móc działać dalej.
 
arabska sałatka tabul
 
W tym zabieganiu udało mi się skorzystać z zaproszenia koleżanki,
Angeliny, i wziąć udział w warsztatach.
Warsztaty miały związek z promocją książki Pani Beaty Sadowskiej
pt. „I jak tu nie jeść!”.
Odbyły się w Pracowni kulinarnej Miele, a uczestników wyłonił konkurs zorganizowany przez magazyn KUKBUK.
 
 

Warsztaty były okazją do spędzenia czasu
z innymi miłośnikami dobrego jedzenia i poznania kilku fajnych przepisów.
Przepisów zdrowych, lekkich, a także (co dla wielu smakoszy ważne) bezglutenowch i bezmlecznych.
 
Przygotowaliśmy pyszne curry z marchewki i mango, krem z buraków i suszonych pomidorów, mój ukochany hummus w wersji z pieczona papryką, a na deser lody bananowo-kokosowe z imbirem i wanilią.
 
 
Wiosna w pełni więc pewnie wielu z Was spędza wolny czas na świeżym powietrzu, uprawiając sport.
Ja na przykład staram się kilka razy w tygodniu jeździć na rowerze.
To jeden z powodów, dla których ostatnio rzadziej można spotkać mnie tutaj 😀
 
Sport to zdrowie!
Zdrowie warto też wspomóc dietą, w związku z tym przygotowałam arabski tabbouleh po polsku.
 
Gdy na dworze coraz cieplej z chęcią sięgamy po lekkie dania.
Zwłaszcza, że lato tuż, tuż 😉
 
arabski tabbouleh po polsku

 
Dla zdrowia przygotowałam pyszną arabską sałatkę tabbouleh, choć spolszczyłam ją zamieniając kuskus lub burgul na moją ulubioną kaszę jaglaną.
 
Wierzcie, sprawdziła się genialnie!
 
 

Arabski tabbouleh po polsku

 
Składniki:
(5-6 porcji)
 
  • 250 gr kaszy jaglanej
  • 3 spore ogórki gruntowe
  • 2 spore pomidory
  • Duża papryka
  • Duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sok z 1 cytryny
  • 8 łyżek oliwy
  • Natka pietruszki
  • Mięta
  • Sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie odrobina posiekanego chili
 
 
Kaszę jaglaną gotuję w sporej ilości osolonej wody, na sypko.
Gdy jest al dente, odcedzam.
Można ewentualnie przepłukać zimną wodę, żeby się dalej nie gotowała.
 
Pomidory i ogórki oczyszczam z soczystego miąższu.
Z pomidorów, dodatkowo, możemy zdjąć skórę.
Paprykę, cebulę, ogórki i pomidory kroimy w drobniutką kostkę.
 
Warzywa mieszamy z kaszą. Dodajemy wyciśnięty czosnek i chili.
 
Natkę i miętę siekamy dość drobno. Dodajemy do warzyw z kaszą.
Natka i mięta powinny stanowić sporą część sałatki.
 
Dodajemy oliwę i sok z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, na koniec wszystko dokładnie mieszamy.
 
arabski tabbouleh po polsku
 
Sałatka taka świetnie sprawdzi się jako lekki i zdrowy posiłek,
a także jako dodatek do dań z grilla.
 
 
Dla mnie tabbouleh to, bez wątpienia świetny pomysł na drugie śniadanie lub lunch do pracy.
Pan B. się ze mną zgadza i chętnie zabiera ze sobą takie danie.
 
 
Smacznego!
Scroll to Top