Sezon na szparagi trwa od kwietnie, a kończy się wraz z czerwcem. Niestety!Jestem wielką fanką szparagów, zwłaszcza zielonych, dlatego chcę wykorzystać ostatnie dni gdy mogę je dostać. Tym razem przygotowałam omlet ze szparagami i kozim serem.
Cieniutkie pędy lubię chrupać na surowo lub dodaję je do sałaty. Często też robię pyszne szparagowe risotto.

Wartości odżywcze szparagów
Jak pewnie wiecie szparagi uważane są za afrodyzjak. Pewnie trochę dzięki swojemu kształtowi. Na pewno też dzięki swym wartością odżywczym. Są źródłem witaminy C i E, karotenu, potasu, wapnia, cynku, a także błonnika i przeciwutleniaczy. Zawierają też dużo kwasu foliowego. Dziesięć ugotowanych pędów zapewnia ok. 50 % dziennego zapotrzebowania na tą witaminę.
Mają też niską wartość energetyczną więc osoby na diecie mogą spożywać szparagi bez obaw. 100 gram szparagów to tylko 17 kcal!
Szparagi doceniono już w starożytności
Walory szparagów doceniano już w starożytności, bo ich wizerunki są obecne na egipskich sarkofagach sprzed 5 tyś. lat. Rzymianie je uwielbiali, jadali szparagi na gorąco, z roztopionym masłem oraz doprawione solą, pieprzem i skropione sokiem z cytronu, który jest rodzajem cytrusów. Przez lata podawałam je podobnie tylko skrapiałam sokiem z cytryny i dodawałam czosnek.
Omlet ze szparagami i kozim serem
Składniki:
(na dwie porcje)
pół pęczka zielonych szparagów
1 czerwona cebula
4 lub 6 jajek
2 ząbki czosnku
oliwa i łyżka masła klarowanego do smażenia
pieprz świeżo mielony, ewentualnie sól do smaku
kawałek sera koziego dojrzewającego
Czerwoną cebulę kroję na ćwiartki, a następnie w plasterki i Szklę ją na oliwie, na koniec dodaję szparagi pokrojone w małe kawałki i czosnek w plasterkach. Doprawiam pieprzem, ale nie dodaję soli, żeby zachować słodycz szparagów i smażę bardzo krótko by szparagi zachowały swą jędrność.Jajka rozbełtuję w misce, doprawiam solą. Podsmażone szparagi dodaję do jajek i mieszam dokładnie.
Na dwóch patelniach, o średnicy ok. 24 cm, rozpuszczam masło i wylewam na nie po połowie jajek ze szparagami i Smażę na bardzo małym ogniu, a pod koniec smażenia układam na omletach cieniutkie plasterki koziego sera (lub grubsze jeśli wolicie). Gdy ser się rozpuści pyszny omlet jest gotowy do jedzenia.
Skusicie się na omlet ze szparagami i kozim serem?

Zauważyłam, że niektórzy odcinają zdrewniałe końcówki szparagów, jednak lepiej jest delikatnie wygiąć szparag, a jego koniec złamie się we właściwym miejscu. Należy też pamiętać, żeby do gotowania zielonych szparagów nie dodawać cytryny, bo zrobią się szare.
Smacznego,
