Tym czasem na weekend prognozy marne. Deszcze ze śniegiem :/
To było do przewidzenia, w końcu zaplanowałam wycieczkę rowerową na niedzielę 🙂
Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami.
Myślami już jestem przy śniadaniach na naszym balonie, w ciepłe poranki.Niecierpliwie też czekam na wiosenne warzywa i kolory.
Gdyby dopadła Was brzydka pogoda to mam pewną, smaczną alternatywę 😀
Zapraszam Was na zupę krem z porów.
Zielony krem z porów
Por jest źródłem fosforu, wapnia, zawiera też witaminę C, i niewielkie ilości witaminy B1, B2,karotenu i kwasu nikotynowego.
Wzmocnienie w trakcie wiosennego przesilenia.
Wzmocnienie w trakcie wiosennego przesilenia.
Składniki:
- 3 dorodne pory
- 2 ziemniaki
- pietruszka, marchewka,seler, cebula na wywar (dodaję ziele i liść laurowy)
- 3-4 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju
Z warzyw gotuję wywar, którym podleję pory.
Jasne części porów kroję w plastry i smażę na patelni wraz z czosnkiem i imbirem.
Dodaję wywar i wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gdy wszystkie składniki są miękkie, miksuję zupę na krem.
Doprawiam solą i pieprzem.
Teraz pozostaje już tylko zjeść taką pyszną zupę i pójść na rower 🙂