Każdy z nas chce być zdrowy szczupły i uśmiechnięty 😀
Czy zauważyliście, że to często idzie w parze?
Gdy czujemy się dobrze, uśmiech sam pojawia się na naszej twarzy.
Jedzenie sprawia nam przyjemność, ale też dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.A czy wiecie, że jednym z ważnych elementów jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu?
Objawami długotrwałego zakwaszenia są: ból głowy, senność i uczucie ciągłego zmęczenia.
Zastanawiacie się co jeść by tę równowagę utrzymać.
W następnym poście postaram się umieścić listę produktów zakwaszających i alkalizujących nasz organizm. Na razie zapraszam do przeczytania artykułu, w którym znajdziecie przepis na jeszcze jedno pyszne, alkalizujące danie.Przygotowałam dziś kaszę gryczaną z warzywami.
Kasza gryczana należy do produktów słabo zakwaszających nasz organizm, na co warto zwrócić uwagę. Dodatkowo wspomaga oczyszczanie naszego organizmu.
Warzywa należą do produktów korzystnie działających na nasz organizm.
Są bogate w witaminy i minerały i są zasadotwórcze.
Są bogate w witaminy i minerały i są zasadotwórcze.
Taką kaszę można zjeść samą albo podać jako ciekawy dodatek do obiadu.
Kasza gryczana z warzywami
Składniki:
- 100 gram kaszy gryczanej
- 1 marchewka
- mały por lub połowa dużego
- kawałek selera
- ewentualnie inne warzywa
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz i kolendra w ziarnach
- natka pietruszki lub kolendry do posypania
- łyżka oleju
Selera i marchewkę kroję w drobne kawałki i wrzucam na rozgrzany olej. Dorzucam pora pokrojonego w półplasterki.
Doprawiam rozgniecionymi ziarnami kolendry i solę.
Dodaje czosnek.
Gdy warzywa są miękkie dodaję do nich ugotowaną wcześniej kaszę.
Doprawiam pieprzem i posypuję natką.
Smacznego,