Jak wiadomo, żeby dobrze zacząć dzień należy zjeść dobre śniadanie 😉
U mnie to podstawa!
Weekend też chcę dobrze zacząć, więc na śniadanie proponuję omlet z cukinią
i pomidorkami koktajlowymi.
Z tymi samymi dodatkami przygotowuję pyszny makaron,
który polecałam Wam kiedyś na obiad.
A czy wiecie, że synonimem słowa omlet jest słowo jajecznik?
Spotkaliście się z tym, żeby ktoś używał takiej nazwy?
Ja nigdy, ale jest zabawna 😉
Szkoda tak pięknego dnia na tyrady, więc do dzieła!
Omlet z cukinią i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 1/3 średniej cukinii
- garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 3 jajka prosto ze wsi lub „1”
- ser żółty /tym razem użyłam oscypka przywiezionego z Bieszczadów/
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- łyżka oleju do smażenia warzyw
- łyżka masła do smażenia omleta
Cebulę kroję w piórka i wrzucam na patelnię.
Dodaję pokrojoną w półplasterki cukinię.
Gdy jest już dość miękka dorzucam pokrojony w plasterki czosnek i pomidorki pokrojone w ćwiartki.
Solę i pieprzę 🙂
Gdy pomidorki odrobinkę ulegną wpływowi temperatury, cały farsz zdejmuję z patelni.
Jajka rozbełtuję, solę i dodaję odrobinę pieprzu.
Na patelni rozpuszczam masło i wylewam rozbełtane jajka.
Gdy odrobinę się zetną, dodaję farsz, równomiernie rozkładając go na warstwie jajek.
Przykrywam pokrywką i smażę na małym ogniu.
Chwilę przed zdjęciem z patelni, gdy jajka są prawie ścięte,posypuję omlet startym serem i pozwalam mu się rozpuścić.
Gotowy omlet zsuwam na talerz i ewentualnie dekoruję ćwiartkami pomidorków.
Czy ta październikowa, słoneczna sobota mogła się smaczniej zacząć?
Teraz śmigam na rower.
Pełna energii, po takim śniadaniu, daleko zajadę 😉