Zostałam locavore!!!
Locavore to osoba, która świadomie wybiera żywność produkowaną lokalnie.
Napisałam relację z Małopolskiego Festiwalu Smaku i zaproponowano mi dalszą współpracę.
Od dziś co środę na portalu jemylokalnie.pl będę ukazywały się moje przepisy.
Dziś pasta bazyliowa.
Idealna na kanapki, a także jako dip. Można nabrać ją krakersem, kawałkiem marchewki lub selera.Czym lubicie.
Od Pana Ziółko kupiłam ogromny pęczek bazylii.
Część bazylii wykorzystałam do przygotowania pasty. Jeśli chcecie wiedzieć jak wykorzystałam resztę musicie zajrzeć na jemylokalnie.pl.
Składniki:
- pół pęczka bazylii
- duży ząbek czosnku
- miękki ser biały
- odrobina kefiru
- sól i pieprz do smaku
Do miski wrzuciłam ser i dolałam kefiru. Posoliłam, popieprzyłam oraz wcisnęłam czosnek.
Dorzuciłam rozdrobnione liście bazylii i wszystko zmiksowałam na pastę.
Dorzuciłam rozdrobnione liście bazylii i wszystko zmiksowałam na pastę.
Pasta szybko ciemniej, ale jeśli najpierw zmiksujemy bazylię z oliwą, a potem dodamy resztę składników, uda nam się spowolnić ten proces.
Lubicie bazylię?
Jak ją wykorzystujecie?