makaron z zielonymi szparagami

Prosty makaron ze szparagami

Widać już koniec sezonu szparagowego, dlatego korzystam ile się da. Postanowiłam przygotować prosty makaron ze szparagami, a inne przepisy na szparagi znajdziecie pod hasłem SZPARAGI.

Moje ulubione to szparagi zielone, Choć w tym roku próbowałam też białych. Białe mają bardziej delikatny smak, ale to zielone są bogatsze w wartości odżywcze, a to, że nie trzeba ich obierać stanowi dużą przewagę. To bardzo ważne gdy się spędza całe dnie z maluszkiem, a jeszcze chciałoby się wygospodarować czas na realizację pomysłów.

makaron z zielonymi szparagami

Szparagi, które mam na myśli to pędy wieloletniej rośliny zwanej szparagiem lekarskim. Jadalne są jej młode pędy , które w zależności od sposobu uprawy, mają różny kolor, zielone wyrastają ponad powierzchnię gruntu, a białe rosną w pryzmie ziemi.

 Szparagi są lekkostrawne i bogate w w witaminy i sole mineralne. 10 ugotowanych pędów zaspokaja ok. 50 % zapotrzebowania na kwas foliowy, dlatego zalecane są kobietą w ciąży i starającym się o dziecko. Zawierają też asparaginę, która dobrze wpływa na pracę układu krwionośnego. Zawierają spore ilości witamin C i E, karoten, potas, błonnik oraz przeciwutleniacze, które zapobiegają się starzeniu. Szparagi działają tez moczopędnie i ułatwiają defekację. przeciwutleniacze.

Szparagi uważane są za afrodyzjak. Po pierwsze ich kształt kojarzy się dość jednoznacznie, ale na pewno to, że są bogate składniki odżywcze wpływa na stan naszego organizmu, a co za tym idzie na nasze libido.

cieniutkie pędy zielonych szparagów

Prosty makaron ze szparagami

Składniki:
(na dwie porcje)

Pęczek zielonych szparagów
300 g makaronu spaghetti (czas gotowania ok. 5 minut)
3 ząbki czosnku
6 gałązek koperku
oliwa z oliwek do smażenia
sól i pieprz do smaku

Gdy woda na makaron się gotuje, to kroję szparagi w 0,5 cm plasterki i siekam koperek.

Do gotującej się wody wrzucam makaron i rozgrzewam oliwę na patelni, a następnie wrzucam szparagi i delikatnie je podsmażam. Doprawiam czosnkiem i solą. Smażę je tylko chwilę, bo chce by szparagi był nadal chrupiące.
Ugotowany makaron odcedzam, wrzucam go do szparagów i posypuję koperkiem, a Następnie nakładam na talerze i posypuję świeżo mielonym pieprzem np. czerwonym.

Jeśli używacie innego makaronu to uwzględnijcie w przygotowaniach czas jego gotowania, ponieważ chodzi o to by szparagi nie zrobiły się bardzo miękkie.

Prosty makaron ze szparagami to wiosenne danie gotowe w kilkanaście minut.

Smacznego!

Więcej pyszności: