Sałatka z ciecierzycy to świetny pomysł na śniadanie, kolację lub lunch do pracy. W poszukiwaniu kolejnych pomysłów na tę wspaniałą roślinę zadałam pytanie na Instagramie i fb, co można przygotować z ciecierzycy. Jedną z propozycji była sałatka. I w ten właśnie sposób postanowiłam tym razem wykorzystać ciecierzycę.
Ciecierzycy to moja ulubiona roślina strączkowa. Uwielbiam przygotowywać z niej hummus. Zresztą arabska nazwa ciecierzycy to właśnie hummus. Choć jeszcze większą miłością darzę falafele. Te pyszne aromatyczne kotleciki często przygotowuję w domu, zwykle pieczone. Kanapka z falafelem to też mój ulubiony fast food.
Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych. Często nazywane jest cieciorką (sama tak mówię), ale cieciorka to inna roślina z tej samej rodziny, jednak w przeciwieństwie do cieciorki, ciecierzyca jest rośliną uprawną.
Wartości odżywcze ciecierzycy
W 100 g ciecierzyca zawiera 8,86 g białka dostarcza sporo aminokwasów egzogennych, ale w celu polepszenia wartości odżywczej połączyć ciecierzycę z innymi produktami roślinnymi np. kaszą.
Błonnik 7,6 g zawiera 172 μg kwasu foliowego co stanowi 43% dziennego zapotrzebowania przez organizm dorosłego człowieka. Z tego powodu , na ciecierzyce powinny zwrócić szczególna uwagę kobiety w ciąży. Ciecierzyca dostarcza też żelazo, cynk, magnez i fosfor oraz w mniejszych ilościach wapń i potas.
Sałatka z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Składniki:
400 g ugotowanej ciecierzycy
1 ½ bakłażana
50 g suszonych pomidorów (lub więcej)
1 świeży pomidor w sezonie pomidorowym
½ pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Sok z cytryny
Bakłażana kroję w plastry i grilluję na patelni grillowej, ewentualnie piekę w piekarniku choć ten drugi sposób jeszcze dopracowuję 😉 Ugrillowane plastry przekładam do miski i przykrywam pokrywką, by jeszcze „doszły”. Gdy bakłażan wystygnie kroję go w paski.
Suszone pomidory zalewam wrzątkiem i czekam, aż zmiękną. Zawsze używam suchych. Jeśli wykorzystasz pomidory z oliwy to nie trzeba ich namaczać. Można też zastąpić część oleju do dresingu olejem z suszonych pomidorów.
Natkę pietruszki drobno siekam.
Z oleju , cytryny i czosnku, przeciśniętego przez praskę lub posiekanego, robię dresing. Doprawiam go solą i pieprzem.
Wszystkie składniki mieszam w misce i polewam dresingiem. W sezonie pomidorowym dodaję do sałatki również jednego dużego, świeżego pomidora.
Sałatka idealna na lunch do pracy i nie tylko gotowa.
Smacznego,