Czy makaron z cukinią można doprawić miętą?
Sprawdźmy!
Lato się powoli kończy,
na pocieszenie zaczął się najwspanialszy okres roku, gdy wszystkie stragany
wypchane są cudownymi warzywami i owocami.
Kolorowo i smacznie. Moja przyszła teściowa ma wspaniałe siedlisko na Podlasiu gdzie uprawia warzywa na domowe potrzeby.
Od niej dostaliśmy przepyszną, ekologiczną żółtą cukinię. Dodałam tylko kilka składników i powstało pyszne danie:
makaron z cukinią i miętą.
na pocieszenie zaczął się najwspanialszy okres roku, gdy wszystkie stragany
wypchane są cudownymi warzywami i owocami.
Kolorowo i smacznie. Moja przyszła teściowa ma wspaniałe siedlisko na Podlasiu gdzie uprawia warzywa na domowe potrzeby.
Od niej dostaliśmy przepyszną, ekologiczną żółtą cukinię. Dodałam tylko kilka składników i powstało pyszne danie:
makaron z cukinią i miętą.
Nie wiem gdzie, ale kiedyś spotkałam takie fajne połączenie cukinii z miętą i postanowiłam je wykorzystać.
Makaron z cukinią i miętą
Składniki:
(na dwie porcje)
- 1/2 cukinii
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- odrobina soku z cytryny
- 3 gałązki mięty
- sól i świeżo młotkowany pieprz do smaku
- 200 g makaronu – ja wybrałam tagliatelle
- łyżka oliwy
Na oliwie podsmażam pokrojoną w półplasterki cebulę, dodaję cukinię w półplasterkach. Solę i chwilę duszę pod przykryciem.
Wrzucam czosnek pokrojony w plasterki i dolewam soku z cytryny.
Dosalam do smaku, pieprzę i dodaję ugotowany makaron oraz listki mięty.
Wykładam na talerz i wcinam ze smakiem 😀
Szybko i prosto, za to kocham makarony!
Smacznego,