W zeszłym
tygodniu miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach z winem,
na które
zaprosiła mnie Joanna z Królestwa Garów.
tygodniu miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach z winem,
na które
zaprosiła mnie Joanna z Królestwa Garów.
Przez chwilę tylko obawiałam się, że będzie to kolejna,
nudnawa degustacja. Okazało się jednak, że to naprawdę były warsztaty z winem.
nudnawa degustacja. Okazało się jednak, że to naprawdę były warsztaty z winem.
Spotkanie było inauguracją Tygodnia Rieslinga,
organizowanego przez Niemiecki Instytut Wina.
organizowanego przez Niemiecki Instytut Wina.
Jak łatwo się domyślić Riesling był gwiazdą wieczoru.
Riesling to najpopularniejszy biały winny szczep, przynajmniej w Niemczech.
Ponieważ to tam znajduje się ponad połowa obszarów uprawnych tej odmiany.
Ponieważ to tam znajduje się ponad połowa obszarów uprawnych tej odmiany.
Jest winem eleganckim, o dużej owocowości i ma zdolność
starzenia się.
Pasuje do bardzo różnych dań, nie tylko kuchni europejskiej,
ale także do dań kuchni azjatyckiej czy latynoamerykańskiej.
ale także do dań kuchni azjatyckiej czy latynoamerykańskiej.
O tej porze roku możemy podać je do szparagów czy truskawek, a przez całe lato
świetnie odnajdzie się do większości posiłków.
świetnie odnajdzie się do większości posiłków.
Przekornie Tydzień Rieslinga w Warszawie trwa dwa tygodnie
więc jeszcze do niedzieli macie okazję wziąć udział w degustacjach, promocjach, a nawet koncertach organizowanych z tej okazji.
więc jeszcze do niedzieli macie okazję wziąć udział w degustacjach, promocjach, a nawet koncertach organizowanych z tej okazji.
Więcej informacji znajdziecie na stronie Niemieckiego Instytutu Wina.
W zacnym gronie, pod okiem Szefa Kuchni winiarni Jung Und Lecker,
Marcina Śnieżka, przygotowaliśmy przepyszną kolację.
Marcina Śnieżka, przygotowaliśmy przepyszną kolację.
Poniżej przedstawiam krótką fotorelację z tego miłego wieczoru,
którą, mam nadzieję, zachęcę Was do skosztowania wspaniałego wina jakim jest Riesling.
którą, mam nadzieję, zachęcę Was do skosztowania wspaniałego wina jakim jest Riesling.
Polecam je Wam gorąco na gorące wieczory.
Menu warsztatów z Rieslingiem
![]() |
Deser Rieslingowe trio: sorbet z wytrawnego rieslinga z jagodami goji marynowanymi w rieslingu, podawany z rieslingową galaretką W towarzystwie wina: Riesling Divinus Secco, winnica Rappenhof |
![]() |
Grillujemy ananasa |
![]() |
Tak powstaje łosoś konfit |
![]() |
Szef Marcin Śnieżek z precyzją dekorował dania, nam nie chciało tak pięknie wyjść 😉 |
![]() |
O proszę! |
![]() |
Sum afrykański |
![]() |
![]() |
By stworzyć deser |
![]() |
A na koniec była zabawa z suchym lodem |
![]() |
Cudowne Rieslingowe Trio |
Miłego weekendu Wam życzę!