Całą relację z tego wydarzenia możecie znaleźć na jemylokalnie.pl.
Tutaj prezentuję małą fotorelację z tego smacznego wydarzenia 😀
Na początek spacer po instytucie i spotkanie z gęśmi.
O gęsiej mądrości i miłości opowiadała Pani Dyrektor dr inż. Halina Bielińska.
![]() |
Wszyscy klepaliśmy gęś w kuper – na szczęście!!! |
Na warsztatach piekłyśmy, dusiłyśmy, smażyłyśmy i przede wszystkim jadłyśmy gęsinę!
A wszystko pod okiem Artura Moroza z sopockiej restauracji Bulaj i Marcina Sobola z warszawskiej restauracji Krasnodwór.
|
|
Maria Por Favor przy pracy 😀 |
![]() |
Gęsia pierś smażona z cebulą i kurkami z dodatkiem masła |
![]() |
Okrasa czyli tłuściutka pierś gęsi siekana drobniutko, doprawiona solą, pieprzem i majerankiem. Niebo w gębie! |
![]() |
Dobre mięso wystarczy lekko doprawić, by można było cieszyć się jego smakiem! |
![]() |
W Kołudzie Wielkiej prowadzona jest też hodowla Polskiego Merynosa Barwnego.
Święto i warsztaty były częścią programu promującego gęsinę: Pomysły na to ja przyrządzić gęsinę znajdziecie TUTAJ!!! Ja już myślę na jaką okazję przyrządzić gęsinę w domu, a może bez okazji? Co Wy na to? |