W poprzednią sobotę, wraz z grupą blogerek, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych.
Warsztaty dotyczyły gęsiny i odbywały się podczas Święta Gęsi Białej Kołudzkiej w Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej.
Całą relację z tego wydarzenia możecie znaleźć na jemylokalnie.pl.
Tutaj prezentuję małą fotorelację z tego smacznego wydarzenia 😀
Na początek spacer po instytucie i spotkanie z gęśmi.
O gęsiej mądrości i miłości opowiadała Pani Dyrektor dr inż. Halina Bielińska.
Wszyscy klepaliśmy gęś w kuper – na szczęście!!! |
. Obchodom Święta Gęsi Białej Kołudzkiej towarzyszył festyn, na którym m. in. można było kupić przetwory z gęsi.
Na warsztatach piekłyśmy, dusiłyśmy, smażyłyśmy i przede wszystkim jadłyśmy gęsinę!
A wszystko pod okiem Artura Moroza z sopockiej restauracji Bulaj i Marcina Sobola z warszawskiej restauracji Krasnodwór.
|
|
Maria Por Favor przy pracy 😀 |
Gęsia pierś smażona z cebulą i kurkami z dodatkiem masła |
Okrasa czyli tłuściutka pierś gęsi siekana drobniutko, doprawiona solą, pieprzem i majerankiem. Niebo w gębie! |
Dobre mięso wystarczy lekko doprawić, by można było cieszyć się jego smakiem! |
W Kołudzie Wielkiej prowadzona jest też hodowla Polskiego Merynosa Barwnego.
Święto i warsztaty były częścią programu promującego gęsinę: Pomysły na to ja przyrządzić gęsinę znajdziecie TUTAJ!!! Ja już myślę na jaką okazję przyrządzić gęsinę w domu, a może bez okazji? Co Wy na to? |