W moim domu rodzinnym jadamy różne dania,
które innym mogą wydać się dziwne.
które innym mogą wydać się dziwne.
Są to między innymi podroby różnego typu np. serca drobiowe.
Przypomniał mi się ten smak ostatnio i postanowiłam takie oto serduszka
przygotować w sosie majerankowym.
Gulasz z serc drobiowych
Składniki:
- 500 gram serduszek drobiowych
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub zwykłej
- sól i pieprz do smaku
Serca drobiowe oczyściłam.
Cebulę pokroiłam w piórka i wrzuciłam do żeliwnego garnka.
Dodałam posiekany czosnek.
Gdy się poddusiły dorzuciłam serca.
Dodałam posiekany czosnek.
Gdy się poddusiły dorzuciłam serca.
Zalałam wodą, tak by przykryła wszystko i doprawiłam solą i odrobiną majeranku.
Gdy serca stały się miękkie doprawiłam pieprzem i dorzuciłam dużo majeranku.
Chwilę jeszcze pogotowała.
Zagęściłam sos mąką rozpuszczoną w wodzie tzw. zaklepką.
Ja zwykle używam ziemniaczanej, ale jeśli wolicie klasycznie to użyjcie pszennej 🙂
Ja zwykle używam ziemniaczanej, ale jeśli wolicie klasycznie to użyjcie pszennej 🙂
Gulasz z serduszek drobiowych gotowy.
Podałam go z kaszą jaglaną, którą uwielbiam, ale polecam też kasze gryczaną.
Kaszę jaglaną gotuję w niedużej ilości osolonej wody,
a gdy jest gotowa dodaję do niej masło.
a gdy jest gotowa dodaję do niej masło.
Staje się wtedy tak pyszna, że mogę jeść ją samą 🙂
Jeszcze jeden pomysł na drobiowe serduszka:
A Wy jakie dziwne dania jadacie?