Arabski sos tahini

Znów naszło mnie na coś arabskiego. Kuchnia arabska jest bardzo ciekawa i prosta.
 Odpowiadają mi takie smaki.

Dlatego często do nich wracam, staram się też poszerzać wiedzę na temat tej kuchni.
Dobrym źródłem informacji jest blog Szlakiem Daktyli… oraz arabskie.pl.

Przygotowałam danie bardzo typowe dla kuchni arabskiej i podejrzewam, że wszystkim Wam dobrze znane, przynajmniej ze słyszenia.
Zanim się z Wami podzielę przepisem na nie, przygotowała sos, który jest nieodzownym dodatkiem do tego dania.
Sos tahini często jest również podawany do dań z ryb czy kurczaka.
Sos Tahini

Składniki:
  • pół szklanki sezamu
  • dwie łyżki oliwy
  • 150 gram jogurtu naturalnego
  • sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, kumin i ostra papryka do smaku
Sezam uprażyłam na patelni. Im dłużej go prażymy tym ciemniejszy kolor będzie miała pasta,
a przede wszystkim tym większą goryczkę będzie miała.
Uprażony sezam miksuję z oliwą na gładką masę.
Otrzymuje pastę tahini, którą dodaję też do hummusu.

Do pasty wrzucam czosnek i miksuję na gładką masę, dolewam sok z cytryny i dalej miksuję.
Na koniec dodaję jogurt i przyprawy i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sos można posypać posiekaną natką pietruszki.

Jeśli macie moździerz lub makutrę to warto taki sos utrzeć zamiast miksowania.

Będzie o wiele lepszy.

Może domowy kebab z takim sosem?
Skusicie się?