farbowanie jajek wielkanocnych

Farbowanie jajek wielkanocnych

Farbowanie jajek wielkanocnych w moim rodzinnym domu to od zawsze farbowanie w łupinach ze zwykłej białej cebuli. Wychodzą piękne. W tym roku postanowiłam jednak poeksperymentować z innymi kolorami. Efekty są zadowalające choć muszę popracować na jednolitością kolorów.

farbowanie jajek w cebuli

Przygotowania do świąt zawsze zaczynam od zrobienia dekoracji wiosenno-wielkanocnych i od zbierania łupinek z cebuli. Ponieważ używam sporo cebuli w swojej kuchni więc w ciągu Wielkiego Postu bez problemu nazbieram ich tyle ile potrzebuję do farbowania jajek.

Na pofarbowanych w cebuli jajkach, jak widać na zdjęciu na piękny kolor, mój dziadek zawsze wydrapywał ozdobne wzory. Od lat staram się podtrzymywać tę tradycję, choć zwykle kończy się tak, że nie zdążę zrobić tego co bym chciała i jajka są ozdobione połowicznie. Na szczęście wyglądają pięknie i bez drapania 😉 Mam nadzieję, że tradycję wydrapywania dekoracji na jajkach wielkanocnych będą też podtrzymywać moja córka i bratanica, tak jak tradycję plecenia gwiazdek choinkowych.

Farbowanie jajek wielkanocnych

Farbowanie w łupinach z cebuli to wykorzystanie naturalnych barwników, dlatego chcąc uzyskać inne kolory również szukałam naturalnych barwników tylko w innych kolorach.
Do farbowania moich jajek wybrałam kurkumę i czerwoną kapustę i oczywiście łupiny z cebuli.

Potrzebne materiały:

paczka kurkumy
1/2 małej główki czerwonej kapusty
dwie garści łupin z cebuli
wybrana ilość jajek
garnki do farbowania

Najpierw przygotowuję sobie barwniki.
Łupiny cebuli wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu.
Czerwoną kapustę szatkuję i również wrzucam do garnka,
zalewam wodą i gotuję.
Kurkumę wsypuję do garnka z wodą i zagotowuję.
Wody nalewam tylko tyle by zakryła składniki i jajka,
które potem do nich włożę.

Wybierając jajka staram się by były równe, gładkie i najlepiej jak najbardziej jasne. Można też wybrać jajka od kur zielononóżek, bo są prawie białe. Ustalając ilość jajek uwzględniam fakt, że zawsze jedno lub kilka pęknie i nie będzie nadawało się do dekoracji. Takie jaja zużywam do sałatki 😉 Następnie wszystkie jajka dokładnie myję płynem do naczyń z pomocą gąbki. Chodzi o to by nie znalazł się na nich żaden brudek i by je odtłuścić.

Tak przygotowane jajka wkładam do przygotowanych barwników w garnkach i na wolnym ogniu gotuję je na twardo.
W przypadku cebuli i kapusty staram się obracać jajka, żeby nie przykleiła się do nich łupinka, bo pofarbują się nierówno. Choć takie jajka też mogą wyglądać fajnie.

Gdy jajka się ugotują, zestawiam z ognia i zostawiam w barwnikach. Im dłużej w nich poleżą, tym kolor będzie bardziej intensywny.

farbowanie jajek wielkanocnych

Farbując w cebuli otrzymałam piękne czerwono-brązowe jajka. Z pomocą kurkumy wyszły żółte, a czerwona kapusta dała kolor niebieski.
Jajko w kolorze zielonym trzymałam najpierw w roztworze z kurkumy,
a następnie włożyłam do kapusty 🙂

Gotowe jajka wyjmuję na ręcznik papierowy i delikatnie osuszam.

Na pofarbowanych jajkach wydrapałam dekoracyjne wzory, a na koniec posmarowałam je olejem, by pięknie błyszczały.

Powodzenia,

Więcej pyszności: