Dzisiaj u mnie trochę deszczowo, ale trzeba przyznać, że tegoroczna jesień nas rozpieszcza. Piękne słońce, kolory i zapachy, a na straganach piętrzą się wspaniałe owoce i warzywa, którym trudno się oprzeć. Przenosząc kolory na talerz ugotowałam makaron z dynią i wędzonym indykiem.
Często przygotowuję zupę krem z dyni, ale tym razem zainspirowałam się daniem, które podpatrzyłam u Karola Okrasy.
Makaron z dynią i wędzonym kurczakiem
Składniki:
na 5-6 osób
1 kg dyni
20 dkg wędzonego indyka
2 średnie cebule
3 spore ząbki czosnku
250 ml śmietanki 18%
mały słoik suszonych pomidorów w oleju
500 g makaronu penne lub innego
sól, chilli, pieprz świeżo mielony
Dynię kroję na części i oczyszczam z pestek. Nie obierając ze skóry, nacinam miąższ, skrapiam oliwą i wkładam do piekarniki, następnie piekę do momentu gdy dynia będzie miękka.
W garnku podsmażam cebulę, wyciskam czosnek, gdy się zeszklą dolewam śmietankę. Dodaję upieczoną, zdjętą ze skóry, dynię. Gotuję na wolnym ogniu, mieszając, by dynia rozpuściła się w sosie.
Doprawiam chilli, solą i pieprzem.
Dorzucam ugotowany al dente makaron i pokrojone w kostkę pomidory suszone.
Mieszam dokładnie, a gdy wszystko jest połączone i odpowiednio ciepłe wykładam na talerze i dekoruję kawałkami pomidorów.
Pyszny jesienny makaron z dynią i wędzonym indykiem gotowy.
Smacznego!