Makaron z dynią i wędzonym indykiem

Dzisiaj u mnie trochę deszczowo, ale trzeba przyznać, że tegoroczna jesień nas rozpieszcza. Piękne słońce, kolory i zapachy, a na straganach piętrzą się wspaniałe owoce i warzywa, którym trudno się oprzeć. Przenosząc kolory na talerz ugotowałam makaron z dynią i wędzonym indykiem.

makaron z dynia i wędzonym indykiem

Często przygotowuję zupę krem z dyni, ale tym razem zainspirowałam się daniem, które podpatrzyłam u Karola Okrasy.

Makaron z dynią i wędzonym kurczakiem

Składniki:
na 5-6 osób

1 kg dyni

20 dkg wędzonego indyka

2 średnie cebule

3 spore ząbki czosnku

250 ml śmietanki 18%

mały słoik suszonych pomidorów w oleju

500 g makaronu penne lub innego

sól, chilli, pieprz świeżo mielony

Dynię kroję na części i oczyszczam z pestek. Nie obierając ze skóry, nacinam miąższ, skrapiam oliwą i wkładam do piekarniki, następnie piekę do momentu gdy dynia będzie miękka.

W garnku podsmażam cebulę, wyciskam czosnek, gdy się zeszklą dolewam śmietankę. Dodaję upieczoną, zdjętą ze skóry, dynię. Gotuję na wolnym ogniu, mieszając, by dynia rozpuściła się w sosie.

Doprawiam chilli, solą i pieprzem.

Dorzucam ugotowany al dente makaron i pokrojone w kostkę pomidory suszone.

Mieszam dokładnie, a gdy wszystko jest połączone i odpowiednio ciepłe wykładam na talerze i dekoruję kawałkami pomidorów.

Pyszny jesienny makaron z dynią i wędzonym indykiem gotowy.

Smacznego!

Scroll to Top