i wirusów.
Zdrowy i silny organizm poradzi sobie z nimi bez problemu.
dbania o nasze zdrowie.
Do produktów zakwaszających należą mięso i jego przetwory, ryby,drób, jaja, również produkty zbożowe (choć w mniejszym stopniu).
Produktami alkalizującymi są owoce i warzywa oraz mleko. Np. ziemniaki, buraki, pomidory, z owoców np. wiśnie, jabłka.
Należy pamiętać, że kwaśny smak o niczym nie świadczy.
Taka cytryna jest owocem mocno alkalizującym, dlatego przed śniadaniem polecam Wam szklankę wody z sokiem z cytryny.
Korzystając z tego, że na straganach jeszcze pełno pysznych warzyw, przygotowałam sałatkę z kalafiora.
Jest prosta i pyszna. Jako przekąska albo dodatek do dań.
Sałatka z kalafiora
- główka kalafiora
- mała puszka kukurydzy
- 1/3 pęczka natki
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- majonez, jogurt lub po prostu oliwa
*informacje o równowadze kwasowo-zasadowej organizmu pochodzą z książki „Podstawy Nauki o Żywieniu Człowieka” napisanej pod redakcją prof. Wojciecha Roszkowskiego, Wydawnictwo SGGW