To że kasze są zdrowe wiedzą chyba wszyscy,
ale większość z nas podaje je z ciężkimi, tłustymi sosami mięsnymi.
ale większość z nas podaje je z ciężkimi, tłustymi sosami mięsnymi.
Lubię mięso, ale w mojej diecie pojawia się najwyżej raz do dwóch w tygodniu.
Pyszną i zdrową kaszę można przyrządzić z warzywami. Będzie świetnym pomysłem na lekki, letni obiad.
Przygotowana przeze mnie kasza krakowska ze świeżymi warzywami jest moim rozwiązanie gdy nie mam dużo czasu na robienie obiadu lub gdy mam lenia.
Łatwo i przyjemnie, a na dodatek lekko i zdrowo. I to jak.
Łatwo i przyjemnie, a na dodatek lekko i zdrowo. I to jak.
Kasza krakowska to łamane, nie palone ziarna gryki.
Jest produktem bezglutenowym, pełnym witamin i składników mineralnych.
Zawiera sporo witamin z grupy B m.in. B1 B2, kwas foliowy i PP; minerały: magnez, fosfor, potas, a także żelazo, miedź, cynk, wapń, mangan
czy krzem, który korzystnie wpływa na paznokcie i włosy.Zawiera również rutynę, która wspomaga nasze naczynia krwionośne.
Kasza gryczana jest też świetnym źródłem białka.
Zawiera sporo witamin z grupy B m.in. B1 B2, kwas foliowy i PP; minerały: magnez, fosfor, potas, a także żelazo, miedź, cynk, wapń, mangan
czy krzem, który korzystnie wpływa na paznokcie i włosy.Zawiera również rutynę, która wspomaga nasze naczynia krwionośne.
Kasza gryczana jest też świetnym źródłem białka.
Kasza krakowska ze świeżymi warzywami
Składniki:
(na 1 porcję)
- 1/2 szklanki kaszy krakowskiej
- 1- 1 i 1/2 szklanki wody
- Sól do smaku
- 3 rzodkiewki
- 1 ogórek
- 3 pióra dymki i/lub kilka listków naszych ulubionych ziół
- Ewentualnie olej np. lniany, z ostropestu czy inny
Kaszę wrzucam do zagotowanej wcześniej wody i solę. Gotuję na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby dolewając gorącej wody.
Tym razem kasza jest dość gęsta, ale bardzo często dodaję więcej wody, żeby miała lekko lejącą się konsystencję.
Kasza gotuje się kilka minut. Po tym czasie zostawiam ją, żeby ostygła (zwłaszcza gdy chcę polać ją olejem, który nie powiniem być podgrzewany).
Rzodkiewkę i ogórki kroję w półplasterki. Dymkę kroję drobno.
Letnią kaszę mieszam z warzywami.
Posypuję listkami ziół i polewam zdrowym olejem. Mój ulubiony to lniany.
Posypuję listkami ziół i polewam zdrowym olejem. Mój ulubiony to lniany.
Szybki, zdrowe i do tego smaczne danie gotowe.
Według mnie świetne na letnie, upalne dni.
Macie swoje sposoby, na szybkie i lekkie dania?