itemtype='https://schema.org/Blog' itemscope='itemscope' class="post-template-default single single-post postid-10 single-format-standard wp-custom-logo cookies-not-set ast-desktop ast-separate-container ast-two-container ast-right-sidebar astra-4.8.6 group-blog ast-blog-single-style-1 ast-single-post ast-inherit-site-logo-transparent ast-hfb-header ast-normal-title-enabled">

Grzane wino

Karnawał, sobota, zima.

Idealny czas by przygotować grzane wino.
Oczywiście samemu, nie z jakiś gotowców.

To bardzo proste.

mulled wine with cloves

 

Wystarczy wino i kilka przypraw by cieszyć się pysznym grzanym winem.
Sprawdźcie!

Od dawna mam ochotę na Gløgg.

Ten skandynawski napój jest dość pracochłonny i wymaga sporej ilości składników. Przynajmniej wersja, którą znam.

Przygotowanie porcji czy dwóch jest raczej bez sensu więc ciągle jest na liście przepisów do przygotowania.

Jeśli macie ochotę spróbować Glögg to pędźcie na Sadybę do Nabo Cafe.

W zimowe weekendy na pewno będziecie mogli go spróbować,

a czasem serwują go też w tygodniu.

Postanowiłam jednak przygotować zwykłe grzane wino.

Polecam nie wykorzystywać do niego najlepszego wina jakie macie 😉

grzane wino z goździkami

Grzane wino z goździkami

Składniki:

(na dwie porcje)

 

  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 8 goździków
  • 4 cm laski cynamonu
  • 2 plastry pomarańczy, przekrojone na pół
  • 4 łyżki miodu
Do garnka wlewamy wino.
Dodajemy goździki, cynamon, dwa kawałki pomarańczy
i zaczynamy powoli podgrzewać.
Przyprawy można dodać do wina wcześniej np. wrzucić do butelki, jeśli rano wiem, że wieczorem będziemy mieli ochotę na grzańca.
Dodajemy miód, tyle ile w przepisie lub więcej jeśli lubicie słodsze.
Gdy wino osiągnie pożądaną temperaturą (uważajcie, żeby się nie zagotowało) nalewamy do kubków i dekorujemy pozostałymi kawałkami pomarańczy i cynamonem.

 

wino cynamon miód

Na sobotni wieczór z książką, na karnawałową imprezę lub do ogniska po kuligu, zawsze idealne!

Scroll to Top