Śledzie.
Jedna z najczęściej goszczących ryb na polskich stołach.Każdy ma jakaś swoją ulubioną wersję, w oleju, w śmietanie czy w sałatce.
Przygotowałam śledzie w moich ulubionych dodatkach czyli z cebulką, suszonymi pomidorami, czosnkiem i chili.
Wyszły przepyszne, lekko pikantne.
Sprawdziły się na kolacji wigilijnej, sprawdzą się jako przystawka w Sylwestra i na imprezach karnawałowych.
Wigilijne śledzie przygotowałam z suszonymi pomidorami, zalewając wszystko olejem.
Potrzebowały co najmniej tygodnia by się przegryźć.Jeśli nie macie tyle czasu, bo np. chcecie przygotować takie śledzie na jutro to proponuję wykorzystać pomidory w oleju i zalać śledzie olejem z tych pomidorów.
Wtedy na pewno dość szybko przyjdą smakiem.
Wtedy na pewno dość szybko przyjdą smakiem.
Składniki:
- 4 filety śledziowe, solone
- duża garść suszonych pomidorów lub pomidorów w oleju
- olej lub olej z zalewy pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili /dostosujcie do tego czy lubicie mniej czy bardziej ostre/
- 1/2 cebuli
Filety śledziowe wymoczyłam by pozbawić je części soli. Następnie pocięłam je paski.Cebulkę pokroiłam w kosteczkę, czosnek i czyli w plasterki, a suszone pomidory w grubą kostkę.
Śledzie i dodatki ułożyłam warstwami w słoiku i zalałam olejem.
Wstawiłam do lodówki i uzbroiłam się w cierpliwość 😉
Co kilka godzin lub dni starałam się wymieszać zawartość delikatnie obracając słoikiem.
Wyszły smacznie, a do tego jak pięknie prezentują się na talerzu 😀
Jeśli szukacie pomysłów na Sylwestrowe przekąski to mam dla Was kilka propozycji:na zimno:
makaronową sałatkę z tuńczykiem
sałatkę z tuńczykiem i kukurydzą
galaretkę drobiową
makaronową sałatkę z tuńczykiem
sałatkę z tuńczykiem i kukurydzą
galaretkę drobiową
na ciepło:
tradycyjnie:
a do picia:
Mojito
Mojito
Wybierzcie co lubicie i miłego gotowania Wam życzę 😀
Przepis dodaję do akcji: