Poprzedni weekend spędziłam na Mazurach.
Postanowiłam skorzystać z okazji i wybrałam się na jagody.
A z jagód zrobiłam pyszne letnie danie, któremu trudno się oprzeć.
Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
- jagody
- kilka łyżek cukru/do smaku
- odrobina wody
- śmietana 12%
- makaron tagliatelle
Oczyszczone jagody wrzucamy do garnka i podlewamy odrobiną wody.
Dodajemy cukier (dodałam trzcinowy) i gotujemy 10-15 minut, aż jagody popękają.
Można ewentualnie dosłodzić, ilość cukru zależy od słodkości owoców i Waszych preferencji.
Ugotowany al dente makaron wykładam na talerz, polewam sosem jagodowym i dodaję śmietanę.
Wszystko mieszam i rozkoszuję się smakiem lata.
Podoba Wam się taka alternatywa dla pierogów z jagodami?
Smacznego,