Makaron z jagodami

makaron z jagodami
 
 
Poprzedni weekend spędziłam na Mazurach.
 
Postanowiłam skorzystać z okazji i wybrałam się na jagody.
 
 
 
 
jagody na krzaczkujagody na krzaczku będzie makaron z jagodami

jagody zebrana do słoika

 
 
 
 
 
A z jagód zrobiłam pyszne letnie danie, któremu trudno się oprzeć.

 
 
 
Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
 
Składniki:
 
  • jagody
  • kilka łyżek cukru/do smaku
  • odrobina wody
  • śmietana 12%
  • makaron tagliatelle
 
Oczyszczone jagody wrzucamy do garnka i podlewamy odrobiną wody.
 
Dodajemy cukier (dodałam trzcinowy) i gotujemy 10-15 minut, aż jagody popękają.
 
Można ewentualnie dosłodzić, ilość cukru zależy od słodkości owoców i Waszych preferencji.
 
 
 
Ugotowany al dente makaron wykładam na talerz, polewam sosem jagodowym i dodaję śmietanę.
 
Wszystko mieszam i rozkoszuję się smakiem lata.
 
 
 
 
Podoba Wam się taka alternatywa dla pierogów z jagodami?
 
 
Smacznego,
 
Scroll to Top