Taste Tokaj czyli dzień Tokaju

Dostałam zaproszenie na degustację win tokajskich.
Nie jestem znawcą win, ale wykorzystuję każdą okazję do zdobywania wiedzy i rozwijania kubków smakowych, więc wybrałam się z przyjemnością.
Obraz pochodzi ze strony www.facebook.com/winicjatywa
Degustacja odbyła się 27 maja w restauracji węgierskiej Borpince na ul. Zgoda 1/3 w Warszawie.
Można było zdegustować wina z regionu Tokaj-Hegyalja.

Tokaj to ogólna nazwa dla win produkowanych w tokajskim regionie winiarskim, którego stolicą jest oczywiście miasto Tokaj.
Region ten rozciąga się w północno-wschodnich Węgrzech, a także w południowo-wschodniej Słowacji.

Region został oficjalnie ustanowiony w 1737 roku, ale uprawa winorośli w tym regionie ma tysiącletnią historię.

Łagodny i ciepły klimat oraz urodzajne wulkaniczne gleby decydują o wspaniałym smaku tokajskich win.

Uprawiane tu szczepy winne to przede wszystkim furmint, hárslevelű, sárga muskotály.

Jednym z najbardziej charakterystycznych win jest bardzo słodkie wino likierowe Aszú.
Wytwarza się je z winogron wszystkich trzech w/w szczepów, które są porażone szlachetną pleśnią powodującą ich odwodnienie, a co za tym idzie wzrost stężenia cukrów.

Należy pamiętać, że w regionie Tokaj produkowane są nie tylko słodkie wina.
Na degustacji smakowałam również kilka bardzo fajnych wytrawnych win np. Furmint Birtok z winnicy Sauska.

Winnice wystawiające się w czasie degustacji otwartej:
(pisownia bez węgierskich znaków)

Alana Tokaj
Barta Pince
Beres Wine Estate and Winery
Dereszla Wine Estety and Winery
Disznoko
Dobogo Winery
Erzsebet Winery
Fuleky Winery
Grof Degenfeld Wine Estate and Castle Hotel
Patricius Winery
Samuel Tinon
Sauska Tokaj
Tokaj Nobilis Wine Estate

Podczas degustacji prowadziłam miłe rozmowy z winiarzami, którzy bardzo chętnie dzielili się swoją pasją i opowiadali o swoich winach.

To spotkanie pozwoliło mi poszerzyć moją wiedzę na temat win węgierskich.
Za co serdecznie dziękuję!

Egèszègedrè !