Serduszka drobiowe w sosie majerankowym z kaszą jaglaną

W moim domu rodzinnym jadamy różne dania,
które innym mogą wydać się dziwne.

Są to między innymi podroby różnego typu np. serca drobiowe.
Przypomniał mi się ten smak ostatnio i postanowiłam takie oto serduszka
przygotować w sosie majerankowym.

gulasz z kurzych serc

Gulasz z serc drobiowych

Składniki:

  • 500 gram serduszek drobiowych
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub zwykłej
  • sól i pieprz do smaku
Serca drobiowe oczyściłam.
Cebulę pokroiłam w piórka i wrzuciłam do żeliwnego garnka.
Dodałam posiekany czosnek.
Gdy się poddusiły dorzuciłam serca.
Zalałam wodą, tak by przykryła wszystko i doprawiłam solą i odrobiną majeranku.
Gdy serca stały się miękkie doprawiłam pieprzem i dorzuciłam dużo majeranku.
Chwilę jeszcze pogotowała.
Zagęściłam sos mąką rozpuszczoną w wodzie tzw. zaklepką.
Ja zwykle używam ziemniaczanej, ale jeśli wolicie klasycznie to użyjcie pszennej 🙂
Gulasz z serduszek drobiowych gotowy.
serca drobiowe

Podałam go z kaszą jaglaną, którą uwielbiam, ale polecam też kasze gryczaną.
Kaszę jaglaną gotuję w niedużej ilości osolonej wody,
a gdy jest gotowa dodaję do niej masło.
Staje się wtedy tak pyszna, że mogę jeść ją samą 🙂
Jeszcze jeden pomysł na drobiowe serduszka:

Serca a la ślimaki 😉

A Wy jakie dziwne dania jadacie?

Przepis bierze udział w akcji„A może wątróbka?”