Quesadilla czyli kanapka z serem inaczej

Jeśli znudziły Wam się klasyczne kanapki z serem to warto je trochę odmienić.
Prezentuję Wam dziś meksykańską Quesadillę.

Quesadilla (kesadija) to tradycyjna meksykańska przekąska.
Dwie kukurydziane tortille z serem w środku ugrzane na tzw. comale, lekko przyrumienione, aż ser się rozpuści. Można też dodać mięso, chilli, co kto lubi. Na północy Meksyku używa się tortilli pszennych.

Przygotowując Quesadillę z kurczakiem sama przygotowałam tortille. Ostatnio odkryłam jednak, że warto mieć w domu paczkę gotowych torilli, bo w każdej chwili można je wykorzystać do przygotowania szybkiego i smacznego dania.

Składniki:
  • dwie małe tortille
  • tarty ser żółty /można np. wymieszać Mimolette i żółtą Mozarellę/
  • pomidor
  • mała cebula
  • natka pietruszki/kolendra/szczypiorek
  • odrobina chili najlepiej świeżego lub pieprz
  • odrobina masła do usmażenia

Tortillę posypuję tartym serem, układam na niej pomidora pokrojonego w plastry.
Posypuję pokrojoną cebulką, natką, chili.
Przykrywam drugą tortillą.

Na patelni rozgrzewam masło i układam na nim moją quesadillę.
Na nie za dużym ogniu podsmażam, z obu stron, do momentu gdy ser się rozpuści, a tortille lekko przyrumienią.
Zdejmuję quesadillę z patelni. Chwilę czekam by przestygła i kroję na osiem części ostrym nożem.

Pyszne śniadanie gotowe!

Co dodacie do swojej quesadilli?