Makaron z jagodami

Poprzedni weekend spędziłam na Mazurach.
Postanowiłam skorzystać z okazji i wybrałam się na jagody.

A z jagód zrobiłam pyszne letnie danie, któremu trudno się oprzeć.

Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
  • jagody
  • kilka łyżek cukru/do smaku
  • odrobina wody
  • śmietana 12%
  • makaron tagliatelle
Oczyszczone jagody wrzucamy do garnka i podlewamy odrobiną wody.
Dodajemy cukier (dodałam trzcinowy) i gotujemy 10-15 minut, aż jagody popękają.
Można ewentualnie dosłodzić, ilość cukru zależy od słodkości owoców.

Ugotowany al dente makaron wykładam na talerz, polewam sosem jagodowym i dodaję śmietanę.
Wszystko mieszam i rozkoszuję się smakiem lata.
Podoba Wam się taka alternatywa dla pierogów z jagodami?
Przepis dodaję do akcji:
Jagodowo Nam edycja 5!

Więcej pyszności: