Makaron z cukinią i miętą

Lato się powoli kończy,
na pocieszenie zaczął się najwspanialszy okres roku, gdy wszystkie stragany
wypchane są cudownymi warzywami i owocami.
Kolorowo i smacznie.Moja przyszła teściowa ma wspaniałe siedlisko na Podlasiu gdzie uprawia warzywa na domowe potrzeby.
Od niej dostaliśmy przepyszną, ekologiczną żółtą cukinię.Dodałam tylko kilka składników i powstało pyszne danie:
makaron z cukinią i miętą. 

cukinia, mięta, pasta

 

Nie wiem gdzie, ale kiedyś spotkałam takie fajne połączenie cukinii z miętą i postanowiłam je wykorzystać.

Składniki:
(na dwie porcje)

  • 1/2 cukinii
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • 3 gałązki mięty
  • sól i świeżo młotkowany pieprz do smaku
  • 200 g makaronu – ja wybrałam tagliatelle
  • łyżka oliwy

 

Na oliwie podsmażam pokrojoną w półplasterki cebulę, dodaję cukinię w półplasterkach. Solę i chwilę duszę pod przykryciem.
Wrzucam czosnek pokrojony w plasterki i dolewam soku z cytryny.
Dosalam do smaku, pieprzę i dodaję ugotowany makaron oraz listki mięty.
Wykładam na talerz i wcinam ze smakiem 😀
makaron z cukinią

 

Szybko i prosto, za to kocham makarony!