Ceviche – pyszny początek roku!

Zastanawiałam się jak tu właściwie uczcić początek Nowego Roku!

Wymyśliłam dwa sposoby i oba wykorzystałam.


Po pierwsze sushi z Anią (było całkiem dobre, ale to nie to samo co u Suchego).

Po drugie ceviche z łososia.

Ceviche to danie pochodzące z Peru i przygotowuje się je z białej ryby marynowanej w soku
z limonki z solą, czasem dodaje się też świeże chili.
Bezpośrednio przed podaniem okłada się plastrami czerwonej cebuli.


Moje ceviche różni się od oryginału. Jest to wersja, którą poznałam pracując w restauracji  z kuchnią tex-mex.

Składniki:

  • ok. 300 g łososia
  • limonka
  • 1/2 awokado
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kawałek chili
  • sól
  • świeża kolendra
Łososia kroimy ostrym nożem w kostkę o boku ok. 0,5 centymetra, solimy.
Wyciskamy sok z limonki i zalewamy nim łososia.

Pozostawiamy na minimum 3 godziny.
Łosoś musi się dobrze ściąć, równomierny jasny kolor.

Dodajemy chili posiekane w drobną kosteczkę.
Posiekaną czerwoną cebulę, paprykę pokrojoną w drobną kostkę

 Siekamy natkę  kolendry, kroimy awokado w kostkę.
Wszystko dodajemy do zamarynowanego łososia i mieszamy!

Smacznego!!!


A Wy jak uczciliście przyjście Nowego Roku?